Wij spraken.. Wendy die in de laatste fase zit van haar opleiding tot Verzorgende IG

"Door aan het werk te gaan binnen Marga Klompé in een andere functie (gastvrouw), hoopte ik mijn kansen te vergroten voor een volgende sollicitatie naar een BBL opleidingsplek. En met succes! "

Wendy Helmink is begonnen als gastvrouw bij Marga Klompé. Ruim een halfjaar later is ze gestart met de opleiding tot Verzorgende IG. Inmiddels zit ze alweer in haar laatste fase van de opleiding. Ze vertelt ons over haar opleiding en werken bij Marga Klompé. 

werken bij marga klompe

Waarom koos je voor Marga Klompé?
"Door aan het werk te gaan binnen Marga Klompé in een andere functie (gastvrouw), hoopte ik mijn kansen te vergroten voor een volgende sollicitatie naar een BBL opleidingsplek, en met succes!'

"Ik koos voor Marga Klompé omdat ik dan dichtbij huis kon blijven werken. Op het moment dat ik als gastvrouw aangenomen werd, zat ik ook in een sollicitatieprocedure voor een BBL opleidingsplek bij een andere zorgaanbieder. Maar daar zou ik zo’n anderhalf uur reistijd hebben. Die sollicitatieprocedure heb ik toen stopgezet. In de hoop dat ik na ongeveer een jaar bij Marga Klompé aan de opleiding kon beginnen."

Hoe was jouw eerste werkweek bij Marga Klompé?
"Voor ik bij Marga Klompé begon heb ik voor een uitzendbureau gewerkt. Hierdoor was ik gewend om telkens weer in een nieuwe omgeving te beginnen. Toch is iedere eerste werkdag of werkweek weer even spannend."

"Mijn eerste week als gastvrouw was fijn! Het was een nieuwe functie, dus de taakomschrijving was niet meteen helemaal bekend. De collega’s van de zorg waren allemaal erg enthousiast. Wij gingen namelijk als gastvrouw een groot aantal van de huishoudelijke taken overnemen. We hebben een rondleiding over de afdeling gehad en we konden verder bij iedereen terecht met vragen."

"Mijn 1ste werkweek als leerling verzorgende IG was ook heel prettig. Ik was in mijn zomervakantie al een keer geweest om even kennis te maken op de woning en met mijn praktijkbegeleidster. Ik werd heel prettig opgevangen. Alle collega’s vonden het leuk dat er weer een leerling op de woning was. Zij hebben de gang van zaken zoveel mogelijk uitgelegd en mij meegenomen de zorg in. In eerste instantie om mee te kijken, maar al vrij snel ben ik dingen gaan oppakken."

Is deze functie iets wat je altijd al hebt willen doen?
"Ik ben in 2012 als vrijwilligster bij Marga Klompé gestart en ben op twee PG woningen op de Pronsweide gaan helpen in de ochtenden. Ik ondersteunde bij het ontbijt om daarna te wandelen of bijvoorbeeld de krant te lezen met bewoners. Dit vond ik onverwachts zo leuk dat ik de BBL opleiding tot verzorgende IG wilde gaan doen, maar vanwege de bezuinigingen werd er toen voor een langere periode niet meer opgeleid. Inmiddels zijn de tijden anders en heb ik de opleiding toch kunnen volgen."

Wat maakt werken bij Marga Klompé zo speciaal?
"Doordat je met mensen werkt is iedere dag anders. Ook al zijn de werkzaamheden in grote lijnen hetzelfde. Op hele leuke manieren, maar soms ook verdrietige manieren. Daarnaast vind ik de samenwerking met de andere disciplines erg leuk. Zo werken we samen met de artsen, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten, en dieetisten.

Hoe is jouw verhouding werk/privé? Hoe draagt Marga Klompé hieraan bij?
"De balans werk en privé is voor mij prima. Als je aan de opleiding wilt beginnen word je goed geinformeerd over wat er van je verwacht wordt. Tijdens de opleiding die 2 á 3 jaar duurt, ga je 1 ochtend of middag in de week 4 uur naar school en 1 middag in de week 4 uur naar een wijkleercentrum. Daarbij werk je 20 uur en moet je rekenen op tijd die je thuis nog aan je schoolwerk moet besteden. In totaal heb je dus een werkweek van zo’n 32 uur."

"Als je maar voor ogen houdt dat je er niet te licht over moet denken en je gemotiveerd bent, is die tijd erg goed in te passen. Gelukkig denken de roosteraars graag met je mee als je op bepaalde dagen niet kunt werken. In principe deel je je eigen werktijd in, in overleg met het team waarin je werkt."

"In principe deel je je eigen werktijd in, in overleg met het team waarin je werkt."

Heb je veel contact met andere collega’s en wat vind je daarvan?
"Het contact met collega’s is zeer afwisselend. Als je de vroege dienst hebt, dan werk je met 2 mensen op de woning en eventueel nog een stagiaire of een vrijwilliger. Als je een late dienst hebt, dan ben je vaak alleen op de woning. Ik vind het zelf het fijnst om samen met een collega op de woning te staan. Natuurlijk voor de gezelligheid, maar ook om de werkzaamheden meer te kunnen verdelen."

Wat zorgt ervoor dat je met plezier naar het werk gaat?
"Het werken met mensen zorgt ervoor dat geen dag hetzelfde is."

Hoe ziet jouw dag eruit? Kun je een werkdag beschrijven?
"Bij een vroege dienst begin ik om 7.00 uur met de overdracht van de nachtdienst. Daarna ga ik naar de afdeling en lees ik de rapportages van alle bewoners terug tot aan mijn laatste werkdag. Om 7.30 uur komt dan mijn collega en als hij/zij ingelezen is dan gaan we beginnen met het wassen en aankleden van de bewoners. Als zij klaar zijn, gaan ze naar de huiskamer waar ze ontbijten en de ochtendmedicatie krijgen van ons. Wanneer zij aan het ontbijten zijn, zorgen wij dat de bedden verschoond of opgemaakt worden en de kamers van de bewoners weer netjes schoon en opgeruimd zijn."

"Als iedereen om 10.00 uur heeft ontbeten en de kamers klaar zijn, dan zetten we de wasmachine aan en drinken wij een kop koffie mee met de bewoners in de huiskamer. Daarna gaan veel mensen hun eigen gang of hebben bijvoorbeeld fysiotherapie. Tussen de middag eten we gezamenlijk in de woonkamer een broodmaaltijd met af en toe wat lekkers erbij."

"Na de lunch gaan de mensen allemaal rusten op hun kamer en gaat mijn collega naar huis. Ik zorg er dan voor dat er wat huishoudelijke klusjes gedaan worden zoals vegen in de huiskamer of een schone was opvouwen. Om 14.00 uur ga ik de bewoners wakker maken met een kop koffie en de middag medicatie. Sommige mensen gaan mee naar de huiskamer voor de koffie. Om 15.00 uur komt dan mijn collega van de late dienst en doe ik een overdracht naar hem/haar."

"Doordat Marga Klompé veel verschillende locaties en woonvormen heeft, kun je makkelijk doorgroeien."


Wat vind je van Marga Klompé als werkgever?
"Er is veel aandacht voor het welzijn van het personeel. Zo krijgen we maandelijks een groente- en fruitpakket en zijn er extra ondersteuningsactiviteiten voor mensen die het nodig hebben of leuk vinden."

"Doordat Marga Klompé veel verschillende locaties en woonvormen heeft, kun je makkelijk doorgroeien. Opleidingen worden intern gegeven. En wanneer je een volledige opleiding wil volgen wordt dit vergoed."

Wil je nog wat toevoegen aan jouw blog? 
"Ja! Twijfel je over omscholing in de zorg? Kom een keer een dagje meelopen!"

Deel dit bericht via: Twitter Facebook LinkedIn Mail